Dry needling

Dry Needling is een behandeltechniek waarbij spieren worden aangeprikt met een acupunctuurnaald. De spieren raken hierdoor op een snelle manier langdurig ontspannen. Dry Needling gebruikt een ‘droge’ (dry) naald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Dry Needling Leiderdorp - Jolanda Pleijter

Meer informatie

Wanneer gebruikt de fysiotherapeut Dry Needling?
Bij veel verschillende klachten aan één of meerdere spieren. In deze spieren kunnen triggerpoints ontstaan. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn veroorzaakt die uitstraalt naar andere plekken. Deze triggerpoints kunnen uw klachten verergeren en/of in stand houden.
De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een dunne acupunctuurnaald worden deze triggerpoints opgeheven waardoor de hele spier met bijbehorende pijngebied zich langdurig kan ontspannen.
Hoe voelt Dry Needling aan?
Het inbrengen van de acupunctuurnaald voelt u niet of nauwelijks. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, dan spant de spier zich even kort en krachtig aan, dit kan een soort ‘kramperig’ gevoel geven. Daarna ontspant de spier zich en trekt het onprettige gevoel weer weg. Meestal kunt u direct na afloop van de behandeling gemakkelijker bewegen en zijn de triggerpoints veel minder drukgevoelig. Het behandelde gedeelte kan na afloop van de behandeling wel wat vermoeid, beurs en/of stijf aanvoelen, maar dat is over het algemeen van korte duur.
Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?
  • Door een trauma
  • Door een langdurig statische houding (bv. langdurig computergebruik)
  • Door overbelasting (bv. RSI/ KANS, tennisarm)
  • Door blessures opgelopen tijdens sporten
  • Door psychologische factoren zoals stress, depressie en door slaaptekort
  • Door houdingsafwijkingen (als bv. een beenlengteverschil)
Dry Needling: niet hetzelfde als acupunctuur
Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ’energiebanen’ in het lichaam. Dry Needling gebruikt één naald, waarmee kort in de spier wordt geprikt. Dry Needling werkt op ‘triggerpoints’ en is niet gericht op ‘energiebanen’.
Wat kost Dry Needling?
Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapiebehandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen ook de kosten voor Dry Needling hieronder.

Wilt u meer informatie?