Specialisaties

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Indicant pueri, in quibus ut in speculis natura cernitur. Possumusne ergo in vita summum bonum dicere, cum id ne in cena quidem posse videamur.

Manuele therapie

Wat doet een manuele therapeut?

De manueel therapeut verhelpt de functiestoornis van het gewricht door het toepassen van specifieke passief mobiliserende bewegingen. Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot. De pijn neemt af en de beweging van de gewrichten kan verbeteren.

Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk. De effecten zijn vaak direct merkbaar, je ervaart een toename in de bewegingsvrijheid en vaak een afname van pijn.
McKenzie therapie

Wat is McKenzie therapie?

McKenzie MDT is de afkorting van Mechanical Diagnosis and Treatment. Het is een wereldwijd gebruikte onderzoeks- en behandelmethode voor mensen met klachten aan het bewegingsapparaat. McKenzie MDT is bekend geworden door de uitstekende resultaten bij rug- en nekklachten al dan niet met uitstraling in benen of armen. Bovendien geeft deze methode ook goede resultaten bij behandeling van de overige gewrichten, zoals schouder, heup en dergelijke. Het doel van de methode is niet alleen de klachten zo snel mogelijk te laten verdwijnen, maar ook te zorgen dat de klachten in de toekomst zo min mogelijk terugkeren. McKenzie therapie is een duidelijk afgebakend behandelsysteem dat gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek.

mckenzie therapie
ONDERZOEK

Het traject dat u bij uw McKenzie MDT therapeut doorloopt, begint met een diepgaand, geprotocolleerd onderzoek. Tijdens een vraaggesprek worden de klachten in kaart gebracht, waarna een bewegingsonderzoek plaatsvindt. In het bewegingsonderzoek wordt met herhaalde bewegingen gekeken wat de mechanische invloed is op de bestaande verschijnselen. Er wordt gekeken welke bewegingen of houdingen de symptomen verergeren en met wat voor bewegingen of houdingen de klachten gereduceerd kunnen worden. Na het onderzoek zal uw therapeut duidelijk kunnen aangeven of uw klacht geschikt is voor behandeling met McKenzie MDT. Voor welke klachten is McKenzie therapie geschikt?

  • Klachten aan het bewegingsapparaa
  • Rug- en nekklachten

DE BEHANDELSTRATEGIE

Na een duidelijk mechanische diagnose begint de behandeling gericht op uw ‘zelfredzaamheid’. U leert met slechts enkele eenvoudige oefeningen uw klachten zelf te verbeteren om uw herstel zo veel mogelijk te bespoedigen. Daarnaast zal er aandacht worden besteed aan de houdingen en bewegingen tijdens uw dagelijks leven. De therapeut kan eventueel de therapie aanvullen met onder andere manuele technieken, zoals mobilisaties en/of manipulaties.

WAAROM MCKENZIE IN PLAATS VAN GEWONE FYSIOTHERAPIE?

McKenzie MDT is momenteel wereldwijd de meest onderzochte en best gedocumenteerde behandelmethode voor mechanische klachten aan het bewegingsapparaat, in het bijzonder nek- en rugklachten. De inzichten worden in vele internationale richtlijnen voor manuele- en oefentherapie gebruikt.

Dry needling

Wat is dry needling?

Pijnlijke spieren zijn vaak betrokken bij lichamelijke klachten. Dry needling is een nieuwe behandelmethode binnen de fysiotherapie waarbij spieren worden aangeprikt en hierdoor snel en langdurig ontspannen. Hiervoor wordt een acupunctuurnaald gebruikt. Het grote verschil met acupunctuur is dat acupunctuur gebaseerd is op een ‘energetisch concept’ waarbij meridianen en energie een belangrijke rol spelen. Dry needling is een fysiologische reactie van het lichaam wanneer de ‘triggerpoints’ gestimuleerd worden.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een verkrampt plekje in een spier dat naast lokale drukpijn ook vaak uitstralende pijn veroorzaakt. De behandeling richt zich op het uitschakelen van het triggerpoint.

dryneedling

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het triggerpoint wordt aangeprikt voelt u heel lokaal een korte aanspanning van de spier. Dit kan u ervaren als een soort krampgevoel. Daarna ontspant de spier zich en kunt gemakkelijker bewegen. Vaak voelt de behandelde plek wel wat vermoeid en/of stijf aan, maar dit is meestal van korte duur.

 

Voor welke klachten is dry needling geschikt?

  • Bij chronische klachten: bv door een langdurig verkeerde houding
  • Langdurige overbelasting van bijvoorbeeld de arm/schouder bij gebruik van de computer
  • Spierspanningshoofdpijn
  • Overbelastingen/of blessures bij sporters
  • Bij acute klachten: bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of een ongeval

Dry Needling is een onderdeel van de behandeling en wordt vaak gecombineerd met fysiotherapie en/of manuele therapie. Daarnaast krijgt u oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie te behouden.